Μέτρηση Εκπνεόμενου Μονοξειδίου Αζώτου

ΑΝΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ PNEUMON CENTER Μέτρηση Εκπνεόμενου Μονοξειδίου του Άνθρακα

Το Εκπνεόμενο Μονοξείδιο Αζώτου είναι δείκτης φλεγμονής του αναπνευστικού που επιτρέπει τη διάγνωση και εκτίμηση του βαθμού φλεγμονής του, καθώς και την ανταπόκριση στη θεραπεία.

Πρόκειται για μια απλή, μη επεμβατική εξέταση, καθώς το μόνο που απαιτεί είναι η διαδικασία μιας ήρεμης εκπνευστικής προσπάθειας. Ανάλογα με την εκπνευστική ροή που πραγματοποιεί ο εξεταζόμενος, το Εκπνεόμενο Μονοξείδιο Αζώτου συλλέγεται εκλεκτικά είτε από τους αεραγωγούς είτε από τις κυψελίδες.

Α) Συνηθέστερη είναι η μέτρηση του Εκπνεόμενου ΝΟ των αεραγωγών(βρόγχων), προκειμένου να εκτιμηθεί η φλεγμονή των αεροφόρων οδών που χαρακτηριστικά συνοδεύει το άσθμα. Η μέθοδος είναι σημαντική στην αντιμετώπιση του άσθματος, καθώς επιτρέπει τη διάγνωση της φλεγμονής, την εκτίμηση της βαρύτητάς της, την ανταπόκριση στη θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοειδή και διευκολύνει την παρακολούθηση της πορείας του. Η εύκολη, μη επεμβατική διαδικασία, καθιστά τη μέθοδο ιδανική για εφαρμογή στη διάγνωση και παρακολούθηση του παιδικού άσθματος.

Β) Κυψελιδικό Εκπνεόμενο ΝΟ : επιτρέπει την εκτίμηση της φλεγμονής των κυψελίδων, με εφαρμογή στην παρακολούθηση νόσων του διάμεσου πνευμονικού ιστού που συνοδεύονται από κυψελιδίτιδα (σαρκοείδωση).

Αύξηση FeNO: Άσθμα, ατοπία, μη ασθματική ηωσινοφιλική βρογχίτιδα,παρόξυνση ΧΑΠ, ιογενείς λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού, βρογχεκτασίες.

Μείωση FeNO: κάπνισμα, κυστική ίνωση, πνευμονική υπέρταση, δυσκινησία κροσσών, υποθερμία, βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

Οι τιμές FeNO επηρεάζονται επίσης από διάφορους άλλους παράγοντες: άσκηση, ατμοσφαιρική ρύπανση, χημικές ουσίες, συντηρητικά τροφίμων, καφέ, αναψυκτικά και φάρμακα.